Overslaan en naar de inhoud gaan
Is pasta gezond?

Is pasta gezond?

Tegenwoordig wordt er vaak beweerd dat pasta een dikmaker is. Veel hangt af van de keuzes die je maakt. Hieronder wegen we enkele pastasoorten tegen elkaar af. Opgelet: we houden hier enkel rekening met de pasta, dus niet met de saus ... 


Is pasta gezond?
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe pasta gemaakt wordt. Granen worden gedroogd, gemalen en geplet tot meel. Als dit meel nog gezeefd wordt, hou je witte bloem over. Deze bevat veel minder voedingsvezels, vitaminen en mineralen ten opzichte van ongezeefde bloem, de volkorenproducten dus. De voorkeur gaat dan ook uit naar volkoren of bruine pasta die minstens 50 % volle granen bevat. 
 

We stellen de vraag dus best anders: welke pastasoort is het gezondst?


De Hoge Gezondheidsraad adviseert om dagelijks minstens 125 gram (ongekookt gewicht) volle graanproducten (volkorenbrood of -pasta, bruine rijst, havermout ...) te eten. Deze bevatten veel vezels, vitaminen (B1, B2 en B3) en mineralen (ijzer, calcium en fosfor). De hoeveelheid is afhankelijk van je persoonlijke energiebehoefte. Heb je een actieve job of sport je veel? Dan bestaat de kans dat je een grotere hoeveelheid nodig hebt. 

Volle graanproducten hebben een bewezen positief effect op de gezondheid:

  • lager lichaamsgewicht
  • verlaging van cholesterol
  • minder risico op hart- en vaatziekten

 

Hoe zit het met alternatieven voor pasta?

Door de stempel van 'dikmaker' werden er tal van alternatieven gezocht voor pasta. Zo vind je nu 'pasta' op basis van courgette, pompoen, aubergine, peulvruchten ... Maar zijn ze ook gezond? Dit kunnen we onderzoeken op basis van de voedingswaarden per 100 gram, vergeleken met pasta op basis van granen:


Volkorenpasta:
Energie: 352 kcal
Vet: 3,3 g
Verzadigd vet: 0,6 g
Koolhydraten: 63 g
waarvan suikers: 4,7 g
Vezels: 8,9 g
Eiwitten: 13 g
Zout: 0,01 g

Witte pasta:
Energie: 353 kcal
Vet: 1,3 g
Verzadigd vet: 0,3 g
Koolhydraten: 71 g
waarvan suikers: 3,2 g
Vezels: 3,7 g
Eiwitten: 13 g
Zout: 0 g

Courgetti (Albert Heijn)
Energie: 29 kcal
Vet: 0 g
Verzadigd vet: 0 g
Koolhydraten: 5 g
waarvan suikers: 5 g
Vezels: 0,6 g
Eiwitten: 2 g
Zout: 0 g

Rode linzenpasta (Albert Heijn)
Energie: 335 kcal
Vet: 1,5 g
Verzadigd vet: 0,4 g
Koolhydraten: 52 g
waarvan suikers: 1 g
Vezels: 6 g
Eiwitten; 25 g
Zout: 0 g


Hieruit kunnen we besluiten dat volkorenpasta de voorkeur heeft, omdat het een bron van vezels is. Courgetti bevat weinig vezels en eiwitten en geen vetten. Hierdoor is het geen volwaardig alternatief om aan je dagelijkse hoeveelheden te komen. Rode linzenpasta daarentegen is ook een bron van vezels en het bevat meer eiwitten dan volkoren- of witte pasta, en minder vetten. Dit maakt dat het een volwaardig en gezond alternatief is. 
 

 

Bronnen:
Gezond Leven
Albert Heijn