Overslaan en naar de inhoud gaan
omgeving aanpassen

Omgeving aanpassen

Je omgeving zo inrichten dat de verleiding naar ongezonde snacks of maaltijden zo klein mogelijk is, is een uitdaging. Maar een uitdaging met een hoge gezondheidswinst. Door je fysieke omgeving aan te passen, kan je al heel wat verleiding uit de weg gaan. Je sociale omgeving heeft ook een invloed op je eetgedrag. Het gedrag van anderen rondom jou, sociale gelegenheden met de nodige hapjes en drankjes, etentjes … Ze hebben allemaal invloed op onze voedselinname.

 

Inrichten van de keuken en koelkast

  • Probeer de gezonde producten vooraan in de kasten te plaatsen en de ongezonde producten achteraan. Zo maak je sneller een goede en gezonde keuze.
     
  • Plaats de ongezonde producten onderaan en achteraan in je koelkast, zodat deze niet teveel in het zicht staan. Hierdoor kom je minder in de verleiding. Plaats producten als yoghurt, fruit en water net wel in het zicht.

 

  • Wanneer je voor een feestje of bezoek toch iets ongezonds in huis haalt, probeer het dan in een afgesloten, niet doorzichtige pot of doos te steken. Zo valt het minder op wanneer het in de koelkast staat.
     
  • Zet geen koeken of snoepjes in de omgeving van je eten op het aanrecht of de tafel. Zo maak je het jezelf moeilijk wanneer je er voorbij loopt. Maar zet in de plaats een grote gevulde fruitmand. Dit herinnert je aan het eten van voldoende fruit.

 

  • Maak je voorraadkast in de berging of de garage, en niet in de keuken. Zo is de afstand naar de zoete of zoute snacks al verder.

 

Tafel- en eetgewoontes aanpassen

  • Vaak worden bij de warme maaltijd de potten op tafel gezet, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Hierdoor is de kans dat je nog een extra opschept groter. Probeer de potten op het aanrecht te plaatsen, zodat iedereen met zijn bord naar het aanrecht moet om eten op te scheppen. Zo ga je bewuster om met de hoeveelheid die je opschept.
  • Juist inschatten van de hoeveelheid is nooit gemakkelijk, maar heel hard overschatten zorgt voor veel overschotten. Wanneer de kookpotten goed gevuld zijn, zal je ook meer opscheppen. Maak je graag een portie voor meerdere dagen? Zet de extra porties dan apart en vries ze direct in.
  • Door gebruik te maken van kleinere borden zal je onbewust ook minder inscheppen. Bij grotere borden is er immers meer plaats om op te scheppen dan bij een kleiner bord.
  • Wanneer je op restaurant gaat met vrienden of familie, gebeurt het wel eens dat je eetkeuzes imiteert. Dat je mee zal gaan met de stroom, en niets anders durft te nemen. Wanneer iedereen biefstuk met frietjes neemt, voelt het voor sommige mensen raar aan om dan een salade te bestellen. Het is belangrijk om jezelf te volgen en te kiezen waar jij zelf zin in hebt, natuurlijk met oog voor je lijn. Zowel jijzelf als je lijn zullen je nadien dankbaar zijn.
  • Tijdens het eten is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen honger- en verzadigingsgevoel. Je hoeft hier niet voor naar anderen te kijken. Indien jouw buik aangeeft dat je genoeg hebt, is het verstandig hier naar te luisteren. Anderen zullen misschien nog eens opscheppen, maar daar hoef jij geen rekening mee te houden. Door naar jezelf te luisteren, zal je bewuster gaan eten.
  • Er is niets leuker dan bezoek te mogen ontvangen en er verschillende aperitiefhapjes voor te voorzien, een uitgebreide maaltijd en natuurlijk een dessert. De kans dat dit allemaal op zal zijn is klein, waardoor er veel in de koelkast belandt. Het is te lekker om weg te gooien, waardoor je dus nog een hele week kan eten van de soms niet zo lijnvriendelijke gerechten. In plaats van chips, kaasblokjes of zoute stokjes te kiezen als aperitief, kan je kiezen voor verschillende soorten groenten met een eigengemaakte dressing. Of een fruitsalade als dessert, in plaats van tiramisu of chocolademousse. Als gastvrouw of -heer beslis jezelf wat je op tafel zet.
  • Betrek je omgeving bij je lijnvriendelijke missie. Zeg tegen je vrienden of vriendinnen dat je op je voeding let, en wie weet doen ze mee met jou. Ze kunnen dan nog steeds kiezen of ze voor de groentjes met de dipsaus of toch voor de chips gaan.