Overslaan en naar de inhoud gaan
fruit en graanproducten

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke energieleverancier voor het lichaam. Ze worden in het lichaam afgebroken tot glucose, wat de brandstof is. Koolhydraten worden naargelang het aantal ‘bouwstenen’ waaruit ze bestaan anders verwerkt in ons lichaam.

  • Enkelvoudige of tweevoudige koolhydraten: ons lichaam neemt ze direct op en gebruikt ze meteen. Ze geven snel energie.
    Bronnen: fruit (fructose), melk en melkproducten (lactose), suiker uit suikerbieten of suikerriet (sucrose en sacharose).

     
  • Meervoudige koolhydraten of ‘zetmeel’: trage opname door het lichaam doordat ze eerst in de darm moeten worden afgebroken. De energie wordt langzamer afgegeven.  
    Bronnen: aardappelen, brood, deegwaren, rijst, peulvruchten, groenten …

 

Voedingsvezels

Voedingsvezels behoren ook tot de groep van de koolhydraten, de niet-verteerbare koolhydraten. Verdere specifieke informatie hierover kan je lezen in het eerdere nieuwsbericht [link naar bericht].

 

Suikers

Suikers kunnen toegevoegd worden, maar soms zijn ze van nature aanwezig in voedingsmiddelen.

Fruit en melk bevatten van nature suikers, maar ook andere belangrijke essentiële (noodzakelijke) voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Ze volledig schrappen uit de voeding is dus geen goed idee.
Kies bij voorkeur wel voor een stuk vers fruit. Fruitsappen bevatten vaak verschillende geperste stukken fruit en bevatten doorgaans minder vezels.  

Is honing of ahornsiroop een gezonder alternatief voor suiker?
Ze bevatten evenveel calorieën en het lichaam neemt ze op dezelfde manier op. Ze bevatten een heel klein beetje mineralen en/of vitaminen, maar dat is verwaarloosbaar. Gebruik deze suikers met een ‘gezonder imago’ dus ook niet verder onbeperkt.

 

Zijn koolhydraten dikmakers?

Alle soorten koolhydraten leveren voor 1 gram 4 kilocalorieën. Maar een goed evenwicht tussen de verschillende vormen is belangrijk. We eten beter meer ‘trage koolhydraten’ zoals groenten, volkoren producten, aardappelen … omdat ze ook een bron zijn vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Er wordt wel eens gezegd dat spaghetti en aardappelen dikmakers zijn. Het zijn vooral de extra toevoegingen (sauzen, kaas, vetostof …) die voor extra calorie-aanbreng zorgen.

We eten beter zo weinig mogelijk toegevoegde suikers zoals koekjes, gebak, frisdrank …
Opgelet: de voedingsindustrie voegt ook vaak suikers toe zonder dat je ze misschien verwacht, zoals bijvoorbeeld in ketchup, pizza …

 

 

Tips

  • Water blijft de beste dorstlesser. Frisdranken zitten vol met suiker, net als de meeste fruitsappen en smoothies. Je eet beter een sinaasappel in de hand.
  • Geef de voorkeur aan volkoren granen.
  • Eet voldoende fruit: 2 tot 3 stukken per dag. Verkies vers fruit.
  • Beperk het zelf toevoegen van suiker aan je eten. Beperk het gebruik van zoetstoffen, ze bevatten wel minder calorieën, maar houden de zoete trek in stand.
  • Kies gezonde tussendoortjes: fruit, rauwe groenten, yoghurt, noten …
  • Gebruik verse, onbewerkte producten om mee te koken. Beperk het gebruik van kant-en-klare bereidingen.