Overslaan en naar de inhoud gaan
kant- en klaar maaltijd

Kant en klare maaltijden

Gezond koken hoeft geen uren in beslag te nemen. Je kan perfect op korte tijd een lijnvriendelijke maaltijd bereiden. Er zijn tal van handige tips die je kan toepassen om tijd  te besparen.
 

Tips om snel een lijnvriendelijke maaltijd te bereiden:

 • Gebruik voorgesneden, niet bereide diepvriesgroenten. Je hoeft geen groenten te wassen, schillen of snijden. Je kan ze onmiddellijk toevoegen aan je gerecht.
  Diepvriesgroenten bevatten nog al hun vitamines en mineralen. Soms zelfs meer dan groenten die al enkele weken in de koelkast liggen.

   
 • Gebruik een snelkookpan of wok. Dit is een snelle manier om eten te garen. Nadien heb je niet veel afwas, waarmee je ook weer tijd wint. Door gebruik te maken van één eetlepel olijfolie per persoon voor de bereiding, heeft het nog een lijnvriendelijk effect ook.
   
 • Maak van sommige bereidingen een extra grote portie zodat je er 2 dagen van kan eten. Je hoeft het de 2de dag alleen maar op te warmen of uit de koelkast te halen.
   
 • Gerechten zoals stoofvlees, spaghettisaus en soep kan je in grotere porties maken en invriezen. Je hoeft enkel te ontdooien en op te warmen. Natuurlijk zijn deze maaltijden niet altijd compleet. Bij de spaghettisaus moet je nog pasta koken en bij het stoofvlees zal je nog iets van aardappelen en groenten moeten toevoegen, maar in totaliteit zal ook dit tijd besparen.

 

Toch eens kiezen voor een kant- en-klaarmaaltijd

Een kant-en-klaarmaaltijd kan eens als uitzondering gegeten worden, mits toevoeging van een gezonde toets:

 • Combineer met extra rauwkostsalade of een kom soep. Zo ervaar je langer een verzadigd gevoel.
  De kant- en-klaarmaaltijden zijn meestal nogal kleine porties. De kans dat je terug honger zal krijgen, is relatief  groot.


   
 • Voeg extra groenten toe.
  Het aandeel groenten in kant- en-klaarmaaltijden is vaak heel beperkt. De aanbeveling om dagelijks 200 gram via de warme maaltijd op te nemen, haal je zo niet.


   
 • Kant- en-klaarmaaltijden bevatten een redelijk hoog zoutgehalte. Dit is deels de reden waarom je niet elke dag mag kiezen voor een kant- en-klaarmaaltijd. Door de maaltijd zelf te bereiden, bepaal je zelf de hoeveelheid zout.