Overslaan en naar de inhoud gaan
huidverzorging

Je huid of je leven?

"Je huid is je visitekaartje." We hebben het allemaal weleens gehoord, maar we zijn er niet allemaal mee bezig. Toch verdient je huid – je grootste orgaan – voldoende aandacht.

 

Misverstanden

Het is duidelijk dat je huid van levensbelang is. En toch beschermen we ze niet altijd voldoende tegen de zon. Enkele veelvoorkomende misverstanden:

"Als je huid 1 keer verbrand is door de zon, wordt ze sterker en bruin je de volgende keer sneller."
Fout! Verbranden is echt nergens goed voor. Sterker nog: steeds als je verbrandt, vergroot de kans op huidkanker. Verbranden is een poging van je huid om zichzelf te beschermen en de schade te beperken.


"Onder een parasol en achter glas kan je niet verbranden."
Uit onderzoek blijkt dat een parasol maar liefst 34 % van de uv-straling níet tegenhoudt. 95 % van de directe straling wordt tegengehouden, maar door weerkaatsing heeft 2 uur onder de parasol hetzelfde effect als een uur in de volle zon. Zonlicht bestaat uit uv A- en uv B-straling. Glas houdt de uv B-straling (die zorgt voor verbranding) wel tegen, maar niet de uv A-straling, die de kans op huidveroudering en -kanker vergroot. Ook achter glas smeer je je dus het best in. Hetzelfde geldt voor kledij: zelfs als je huid bedekt is, kan ze nog verbranden.
 

"Een zonnecrème met SPF 50 beschermt me de hele dag."
Beschermingsfactor (SPF) 50 blokkeert 98 % van de schadelijke uv B-stralen, een zonnecrème met SFP 30 96,7 %. Dan nog is dit afhankelijk van je huidtype, de stand van de zon … 100 % bescherming bestaat dus niet. En al zeker niet gedurende een hele dag. Breng je zonnecrème aan 30 minuten voordat je in de zon gaat, egaal en zonder gierig te zijn. Smeer je om de 2 uur opnieuw in, of telkens wanneer je uit het water komt (of zeker om de 40 minuten) als je gaat zwemmen. Te veel smeren bestaat niet, een ‘waterproof’ zonnecrème evenmin.

 

Tips voor een gezonde huid

 • Verwijder je make-up voor het slapengaan. Anders vergroten talg, vuil en dode huidcellen de kans op huidproblemen.
 • Gebruik milde verzorgingsproducten. Ouderwetse zeep die een ‘trekkerig’ gevoel geeft? Dat betekent niet dat je huid schoon wordt, maar net dat de natuurlijke vetlaag ervan aangevallen wordt door de hoge pH-graad van de zeep.
 • De meest voorkomende plek voor melanomen? Tussen de tenen, omdat we daar vaak vergeten te smeren. Vergeet dus geen enkel plekje in te smeren met zonnecrème als je in de zon gaat.
 • Smeer je lippen in met een lippenbalsem met een SPF-factor.
 • Een zonnige dag in de herfst of winter? Ook dan is zonnecrème geen overbodige luxe.
 • Heb je littekens? Hoe recenter je litteken, hoe beter je het moet beschermen. Een geïrriteerde huid is nog gevoeliger voor uv-straling. Is het litteken rood of donkerroze? Houd het voor alle zekerheid uit de zon. Is het lichtroze? Gebruik dan zeker een hoge beschermingsfactor en smeer je vaak genoeg in.
 • Slaap voldoende, eet evenwichtig (niet te veel suiker) en wees zuinig met alcohol. Stop met roken, want roken doet je huid er ouder uitzien.

 

Well2DAY helpt je:

 • Tot 30 % korting op huidverzorging bij de Well2DAY-professionals (basis- of intensieve verzorging, acnebehandeling en anti-aging).
 • Last van je litteken(s)? Kom naar het littekenspreekuur van dokters Cynthia Lafaire en Lieve De Cuyper (reconstructief chirurgen bij brandwondencentrum ZNA Stuivenberg) voor informatie over de behandeling van je litteken(s) en de te verwachten resultaten.
 • Onze kanker beauty professional biedt gespecialiseerde huidverzorging aan in ons Well2DAY-centrum in Antwerpen.
   

Meer info of een afspraak?

03 285 43 53 of Well2DAY@devoorzorg.be

Wist je dat ...

je huid uit 300 miljoen huidcellen bestaat? Je verliest per minuut gemiddeld 30 000 dode huidcellen en je huid vernieuwt zichzelf in gemiddeld 28 dagen. Dat laagje stof op de kast wegnemen? De kans is heel groot dat je dode huidcellen afstoft …