Overslaan en naar de inhoud gaan
stoppen met roken Antwerpen en Turnhout

"Ik creëerde letterlijk en figuurlijk een afstand van mijn laatste sigaret"

E. (52 jaar) begon te roken toen ze 15 was. Ondanks enkele succesvolle jaren waarin ze niet rookte, werd ze telkens toch weer verleid door de sigaret. De ene keer in een ontspannen sfeer op vakantie, de andere keer in een stressperiode door haar echtscheiding … In 2021 stopte ze terug, deze keer onder begeleiding van onze tabakologe Christine Plets. En deze keer zat er heel wat symboliek achter haar besluit.
 

"Ik stopte op 21 juni 2021. Een symbolische datum, want het was het begin van een nieuw seizoen. En voor mezelf was het ook een begin: het rookvrije. Ik werd die dag wakker in de Efteling. Dat blijft speciaal voor mij en een extra motivatie om vol te houden. Ik rookte de avond ervoor mijn laatste sigaret in Nederland, en niet in België. Daardoor creëerde ik letterlijk en figuurlijk een afstand van mijn laatste sigaret.

Ik tekende een trap met 28 treden, gebaseerd op de film ‘28 days’ met Sandra Bullock, waarin een vrouw herstelt van haar alcoholverslaving. Elke trede stelde een dag voor en elke morgen kon ik een trede aanvinken. Dat visualiseerde ‘mijn weg’, ‘mijn 28 moeilijkste dagen’."  
 

Denkwerk
"Mijn tabakologe, Christine Plets, was absoluut mijn grote steun. Haar sterke aanpak, met een duidelijk plan, werkte voor mij. Ze gaf me denkwerk, is down-to-earth en gaf me quotes om me aan vast te houden. Enkele belangrijke:

  • Je kan niet hervallen als je jezelf belooft om geen sigaretten in huis te houden, er geen te kopen en er geen te vragen aan iemand.
  • Er is altijd een alarmknop voor hulp of een alternatief als je echt in een situatie bent waarin je je niet meer kan bedwingen en een sigaret wil roken. MAAR tussen denken en doen is er gelukkig ook nog een groot verschil!

Is het dan makkelijk? Nee, absoluut niet! Voor mij helpt water drinken en echt diep inademen."
 

Bewust omgaan met situaties
"Er waren voor mij 5 soorten sigaretten: de gewoonte (na het eten), de stress (bij last), de beloning (na het werk), plezier (op een terrasje) en de troost (verdriet om iets ergs dat gebeurde). Er zullen nog wel situaties komen waar ik niet op voorbereid ben en waar de sigaret lonkt, maar ik ben me ervan bewust en heb de nodige bagage om me ertegen te verdedigen!"

Stoppen met roken?

Onderzoek toont aan dat de kans om effectief te stoppen (en het vol te houden) veel groter is als je professioneel wordt begeleid. Je vindt onze tabakologen in de Well2DAY-centra in Antwerpen en Turnhout.

In januari 2023 kan je een gratis kennismakingsgesprek boeken bij onze tabakologen, een gratis webinar volgen of een voordelige online groepscursus volgen.

Meer info