Overslaan en naar de inhoud gaan
Huidverzorging in de zomer

Huidverzorging in de zomer

Onze huid ziet af in de zomer: zon, zweten, airco ... In deze periode heeft onze huid dan ook vooral bescherming en vocht nodig. Met deze tips bescherm en voed je je huid optimaal.

Bescherming tegen de zon

De zon voorziet ons van de nodige vitamine D en tovert een lach op ons gezicht, maar toch schuilen er heel wat gevaren in. Een gebruinde huid betekent dat haar afweermechanisme geactiveerd werd. Als je verbrandt bent, betekent dit schade aan je huid. De schade vermindert de elasticiteit van je huid en verhoogt je kans op huidkanker. Voldoende bescherming is dus van levensbelang.

Belangrijke tips:

  • Wist je dat de factor van een zonnecrème wil zeggen dat je met bijvoorbeeld factor 10 10 keer zo lang in de zon kan liggen dan zonder bescherming? Laat je niet misleiden: factor 50 wil niet zeggen dat je een hele dag in de zon kan blijven liggen. Een zonnecrème blijft geen hele dag op je huid: wrijving (met bijvoorbeeld kledij), water … zorgen ervoor dat de bescherming beperkt is in tijd. Smeer je minstens om de 2 uur in, en na elke zwembeurt of zelfs als je zweet.  
  • Een crème dekt je huid beter dan een spray.
  • Je hoort vaak dat scrubben goed is om je kleurtje te behouden, maar het legt gevoeligere huid bloot, waardoor je sneller verbrandt. Beperk het scrubben tot 1 keer per week, en loop nadien zeker niet meteen in de zon.
  • Kies voor een crème die je zowel tegen UVB- als UVA-stralen beschermt.
  • Een zonnecrème kan wel schade voorkomen, maar niet genezen.
  • Een katoenen t-shirt heeft een beschermingfactor tussen 2 en 10. Smeer je hele lichaam in voor je kledij aantrekt, want gewone kledij alleen biedt niet altijd voldoende bescherming. Speciale UV-bestendige kledij biedt meer bescherming.
  • Draag een hoed om je hals en gezicht te beschermen. Een zonnebril met UV-bescherming beschermt je ogen.
  • De beste bescherming tegen de zon is ze vermijden. Tussen 11 en 15 uur schijnt de zon op haar hardst. Zoek zo vaak mogelijk de schaduw op.
  • Je huidtype bepaalt hoe je reageert op de zon. Wil je weten wat jouw huidtype is? Doe de test van Stichting tegen Kanker.

 

Hydrateren
In de zomer verliest je huid veel vocht, door de warmte en zweten. Hydratatie begint van binnenuit. Drink daarom zeker 2 tot 3 liter water per dag.

Een droge huid is gevoeliger voor schade. Het is belangrijk om ze van voldoende vocht te voorzien. Dit kan je doen door dagelijks een vochtinbrengend producht aan te brengen na het douchen of baden. Meestal werken deze producten het best op een vochtige huid. Heb je gezond? Gebruik dan een vochtinbrengende after sun lotion. Aloë vera heeft een ontstekkingsremmende en hydraterende werking, op voorwaarde dat het product dat je gebruikt geen alcohol bevat.

 

Verfrissing
Een ijskoude douche tijdens een warme dag? Niet doen! Door de plotse schok verlaat er onvoldoende warmte je lichaam, waardoor je snel weer gaat zweten. Zoek je verfrissing? Neem een lauwe douche, dit zorgt ervoor dat je achteraf langer een fris gevoel hebt.

Een simpel trucje om jezelf te verfrissen: zet het in de koelkast. Je verzorgingsproducten (dus ook zonnecrème) hebben zo een verfrissend gevoel. Je kan zo zelfs je pyjama of schoenen frisser laten aanvoelen.