Overslaan en naar de inhoud gaan
verzorg je voeten in de zomer

Hoe verzorg je je voeten in de zomer?

Een 70-jarige heeft gemiddeld al 4 keer de afstand rond de aarde afgelegd, per voet heb je ongeveer 250 000 zweetklieren, maar liefst 1/4de van onze botten zitten in onze voeten … Het mag duidelijk zijn: je voeten verdienen de nodige aandacht, zeker in de zomer!


Eelt
Eelt ontstaat door wrijving en druk. Het is geen typische zomerkwaal, maar slippers en ballerina’s kunnen het proces verergeren. De hielen en de bal van de voet zijn het kwetsbaarst voor eelt. Verwijder de dode huidcellen met een puimsteentje, eeltrasp of voetvijl. Let er op dat je niet teveel huid verwijdert, want dit kan pijnlijk zijn en complicaties veroorzaken. Ruwe huid is meestal geel, nieuwe huid is roze. Doe dit op een droge huid, van boven naar beneden. Te grote of pijnlijke eeltplekken laat je best behandelen door een professional. Dode huidcellen kan je ook verwijderen met een scrub.

Sommige voetcrèmes zorgen er voor dat je minder snel eelt en kloven krijgt.
 

Zweetvoeten
250 000 zweetklieren per voet, bedoeld om je huid vochtig en soepel te houden. Helaas kunnen warmte en onvoldoende ventilatie voor een onaangenaam geurtje zorgen. Was je voeten elke dag met lauw water en droog ze goed af. Draag dagelijks propere sokken (bij voorkeur van katoen) en draag goed ventilerende schoenen.

 

Droge huid
In de zomer is de huid van je voeten vaak droog, ruw, schilferig en gevoelig. Droog je voeten na het zwemmen of het wassen (wat je best dagelijks doet) goed af. Gebruik zeepvrije producten en breng een vochtinbrengende crème aan over je volledige voet en tussen je tenen.


Zonnebescherming
Bescherm je voeten tegen de zon met zonnecrème of aangepast schoeisel. Want verbrande voeten kunnen heel pijnlijk zijn …

 

Nagels
Lange nagels lopen meer kans op infecties, omdat er meer vuil onder blijft zitten. Knip je teennagels recht af, want schuin knippen vergroot de kans op problemen. Knip niet te ver of te kort, want ook daardoor vergroot de kans op infecties. Knip enkel het witte gedeelte van je nagel af. Met een nagelvijl kan je de scherpe kantjes wegwerken. Je nagelriemen kan je insmeren met een handcrème (liefst met vitamine E). 

Wil je nagels met een kleurtje? De ideale lakbeurt bestaat uit 4 lagen: een base coat (om verkleuren van de nagelplaat te voorkomen), 2 lagen kleur en een top coat (om je lak te verstevigen). Las af en toe een nagellakvrije periode in, want anders drogen je nagels uit, waardoor ze er ruw en brokkelig uit kunnen zien. Verwijder nagellak met een remover zonder aceton, want dit droogt je nagels uit, waardoor ze kunnen scheuren.


Welk schoeisel?
Draag schoenen die goed ventileren, zoals linnen of lederen schoenen. Rubber en nylon hebben de tegenovergestelde werking.
Open schoenen zorgen voor wrijving aan de hiel, waardoor je huid uitdroogt. Slippers zorgen ervoor dat je je tenen spreidt om je slipper aan te houden, waardoor je meer kans loopt op hamertenen. Een stevige sandaal met een riem achteraan is niet altijd de meest modieuze keuze in de zomer, maar wel de beste voor je voeten. Hoge hakken vergroten je kans op hallux valgus, hamertenen, rugklachten … Draag ze enkel bij speciale gelegenheden.

Dagelijks andere schoenen dragen zorgt ervoor dat ze goed kunnen uitdrogen.

Voordelig naar de pedicure

Leden van Solidaris Antwerpen betalen slechts 15 euro per beurt, niet-leden betalen 24 euro. 

Meer info