Overslaan en naar de inhoud gaan
Slaatje

Gezonde recepten

Soms zijn er simpele aanpassingen die je kan toepassen op je recepten om er een gezondere variant van te maken. Lijnvriendelijk koken hoeft niet altijd moeilijk te zijn.
 

Kleine aanpassingen voor een betere lijn:

  • Probeer eens een lichte bechamelsaus te maken, in plaats van een traditionele kaassaus. Enerzijds voelt het achteraf veel minder zwaar aan en anderzijds bespaar je je lichaam een heleboel extra slechte vetten.
    Je kan een bechamelsaus ook bereiden door een deel van het groentenat te laten inkoken met halfvolle of magere melk. Dit kan je dan inbinden met wat opgeloste bloem of maïzena  die je oplost in een beetje water of melk. Laat het goed doorkoken en breng het verder op smaak met peper en nootmuskaat.

     

       Recepttip : Varkenshaasje met broccoli en slanke bechamelsaus.

 

  • Door extra groenten toe te voegen aan je zelfbereide sauzen, zoals een spaghettisaus, tomatensaus of bechamelsaus, verkrijg je een dubbel gezondheidsvoordeel. Het aandeel groenten stijgt hierdoor, waardoor de grens van 200 gram groenten bij de warme maaltijd minder ver lijkt. Maar je ontwijkt hierdoor ook een grote hoeveelheid calorieën.

     
  • Zoek je naar een gezonder bindmiddel? Probeer dan eens een groente. Zo kan bloemkool perfect gebruikt worden als bindmiddel voor een bechamelsaus in de plaats van bloem (en vetstof). Een voorbeeldreceptje hiervan kan je hier vinden.

 

  • Iedereen eet wel al eens graag een pizza. Alleen behoort deze jammer genoeg niet tot de lijnvriendelijke keuken. Probeer daarom eens zelf een pizza te maken door gebruik te maken van een pizzabodem op basis van bloemkool. Deze kan je zelf maken of kopen in de supermarkt. Indien je de bodem graag zelf maakt, kan je altijd leuke receptjes terugvinden op het internet. Beleg je bodem met extra veel groentjes en je lijn zal je dankbaar zijn. Dit doordat je een hoop slechte vetten en calorieën vermijdt die dag.
     

       Recepttip: pizza met asperges en ham, de pizzabodem wordt vervangen door de bloemkoolbodem
 

  • Bepaalde sauzen - koude sauzen als mayonaise of sauzen in een zakje die je kan opwarmen zoals bearnaise - zijn echte dooddoeners in onze maaltijden. Zij zorgen voor slechte vetten, grote hoeveelheden aan calorieën en een aanzienlijke hoeveelheid zout. Maak in de plaats van deze sauzen gebruik van een magere yoghurt of magere kwark en kruid naar eigen wil met tal van verse kruiden. Bij rauwkost kan je de mayonaise vervangen door light mayonaise of dressing.

       Gebruik slechts een koffielepeltje en leng aan met 1 of 2 eetlepels magere platte kaas of magere witte yoghurt. Breng zelf verder op smaak met kruiden.

      Wanneer je toch een kant- en-klare dressing wil, kies dan voor een dressing die niet meer dan    20 gram vet per 100 gram bevat.
      Geef de voorkeur aan light sauzen, maar kijk zeker en vast eens  het etiket na. Hou er wel rekening mee dat deze kant-en-klare dressings een grote
      hoeveelheid zout bevatten, wat niet thuishoort in een gezonde keuken.

 

        Recepttip: kipsalade met currydressing
 

  • Je kan de hoeveelheid vet in een vleessaus verlagen door het laagje vet weg te gieten wanneer het vlees gebakken is. Zet de pan terug op het vuur en voeg wat water toe, zodat het aanbaksel loskomt. Laat het koken en bind eventueel met in water opgeloste bloem of maïzena.