Overslaan en naar de inhoud gaan
Emotie

Emotie-eten

Eten wordt regelmatig gebruikt om ons beter te voelen. Een stuk chocolade, een zakje chips, koekjes … Ze worden wel eens gebruikt als troostmiddel. Maar vaak komt nadien het schuldgevoel opzetten en op termijn komen de kilo’s er ook bij. Daarom is het belangrijk om je hier bewust van te zijn en op zoek te gaan naar alternatieven.
 

Zoek afleiding

Voel je een enorme drang om te eten? Probeer dan om iets compleet anders te doen. Verzet je zinnen door een bad te nemen, een wandeling te maken, te sporten, muziek te luisteren, een boek te lezen … Op deze manier heb je afleiding en zal je behoefte om te eten ook afnemen.
 

Verbieden helpt niet

Jezelf verbieden om te snoepen zorgt eerder voor het averechts effect. In plaats van jezelf zaken te verbieden, kan je beter focussen op wat wél mag.  Ga op zoek naar alternatieven en formuleer deze in concrete actiepunten, zoals bijvoorbeeld: “als ik me vermoeid voel, dan gun ik mezelf wat rust”, “als ik zin heb om te eten, eet ik een lekker stukje fruit”…
 

Drinken

Soms verwarren we honger met dorst. Heb je veel zin om te eten? Probeer eens een paar glazen water of thee te drinken, dit kan ervoor zorgen dat je zin om te eten afneemt.
 

De voorraadkast

Wanneer je een voorraadkast vol ongezonde snacks hebt, is de kans da je hiernaar grijpt op een moment vol emoties veel groter. Heb je echter weinig (ongezond) eten in huis, dan zal dit ook helpen om minder ongezonde keuzes te maken. Wat je niet in huis hebt, kan je ook niet opeten.