Overslaan en naar de inhoud gaan
vergelijking calorieen

Calorierijk versus caloriearm

De energiewaarde of het aantal calorieën dat een product bevat, wordt bepaald door de samenstelling. Zo zal een product dat voornamelijk uit vetten bestaat meer calorieën bevatten dan een product met voornamelijk koolhydraten of eiwitten. Slimme keuzes maken zorgt ervoor dat je je energie-inname beperkt, zonder dat je constant met een hongerig gevoel rondloopt.

 

 “Caloriearm eten is gelijk aan minder eten”

Deze stelling klopt niet.
Caloriearm eten betekent niet dat je minder moet gaan eten. Een voorbeeld hiervan is:

  • Voor 100 kcal kan je kiezen tussen 1/3de frangipane, 18 gram chips of 29 gram kersensnoepjes. Dit zijn kleine hoeveelheden en ze zullen je honger waarschijnlijk niet stillen. Kies je daarentegen voor een appel, dan kan je voor 100 kcal zelfs anderhalve appel eten. Ook 300 gram kerstomaten bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën als 18 gram chips.
     

De caloriearme voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, geven je vaak ook een langer verzadigingsgevoel. Hierdoor krijg je minder snel terug honger. Een win-winsituatie, en dus ideaal voor je lijn.
 

“Calorierijk is gelijk aan ongezond”

Deze stelling klopt niet altijd.
Voedingsmiddelen zoals avocado, vette vis, pindakaas of noten bevatten onder andere veel vetten, waardoor ze calorierijk zijn. Naast (gezonde) vetten brengen zij ook nog andere voedingsstoffen aan zoals vezels, vitaminen en/of mineralen die je lichaam zullen voeden. Producten zoals koeken, chips, gebak, chocolade zijn ook calorierijk, maar bevatten weinig tot geen nuttige voedingsstoffen. Ze zullen je lichaam wel vullen, maar niet voeden.


 

 “Vetten zorgen voor de meeste aanbreng van calorieën, daarom is het verstandig ze uit onze voeding weg te laten.”

Deze stelling is deels waar en deels onwaar.
Vetten leveren inderdaad het meeste aantal calorieën. Voor 1 gram vet is dat 9 kcal. Binnen de vetten is er een onderverdeling tussen verzadigde (‘slechte’) vetten en onverzadigde (‘goede’) vetten. De slechte vetten dienen inderdaad zo min mogelijk voor te komen in ons voedingspatroon. Daarentegen moeten de ‘goede’ vetten wel in ons dagelijks eetpatroon ingepland worden, omwille van de essentiële vetzuren. Meer info over de verschillende vetten vind je terug in dit artikel.

 

“Door alleen te focussen op calorieën, ben ik goed bezig”

Deze stelling is deels waar en deels onwaar.
Door enkel te focussen op je calorie-inname en deze te beperken, zal je gewicht verliezen. Ons lichaam heeft echter nood aan een heel aantal voedingsstoffen zoals voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Voor je gezondheid is het dus belangrijk om voldoende variatie in je menu te brengen.