Overslaan en naar de inhoud gaan
sporten in winter

Buiten sporten is gezond, ook in de winter

In de winter hebben we al snel een uitvlucht klaar om niet buiten te sporten (“het is te koud”, “het is te nat, “er staat te veel wind”…), maar er zijn verschillende voordelen aan verbonden: voor je immuunsysteem, je gemoed, je calorieverbranding …
 

Immuunsysteem
Volgens onderzoek is bewegen in de buitenlucht in de koude positief voor je immuunsysteem. Door de temperatuurverschillen wordt je doorbloeding gestimuleerd, waardoor je immuunsysteem beter werkt. Mensen die buiten sporten, hebben 50 % minder kans op een verkoudheid. En als je dan toch een verkoudheid oploopt, ben je er sneller van af.

 

Calorieverbranding en hartbelasting
Toegegeven, we staan zelf ook niet meteen te springen om buiten te gaan sporten bij temperaturen onder het vriespunt, maar volgens onderzoek verbrand je dan net meer calorieën. Je lichaam moet harder werken om warm te blijven, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Tijdens het sporten produceer je warmte. Je lichaam moet deze overbodige warmte kwijtraken. In de zomer gaat je hartslag daardoor stijgen, waardoor je hart overuren moet draaien. Als je sport in koudere temperaturen, belast je je hart veel minder.

 

Goed voor je humeur
Algemeen bekend: doordat we in de winter minder buitenkomen en de zon minder schijnt, lopen we kans op een winterdip. Tijdens het sporten (zelfs al tijdens lichte lichaamsbeweging) komen er allerlei stoffen (onder andere endorfine en serotonine) vrij in ons lichaam, waardoor we ons beter voelen. Een ‘natural high’ dus, waardoor je humeur automatisch een boost krijgt.

Meer bewegen?

Maar weet je niet hoe te beginnen? Onze personal trainers geven je in kleine groepen tips en advies. Leden van De VoorZorg provincie Antwerpen betalen 48 euro voor 6 sessies, in plaats van 96 euro.

Bekijk de data en locaties