Overslaan en naar de inhoud gaan
Brainfood

Brainfood

Voeding heeft een grote invloed op ons. Van iedere hap die je neemt, gaat 20 % van de energie naar je hersenen. Gezonde en weldoordachte voeding is dus van groot belang. Van deze 5 voedingsproducten krijgen je hersenen, je geheugen of zelfs je humeur een boost.
 

  • Zwarte bonen

De ideale en budgetvriendelijke vervanger van pasta, aardappelen of rijst, maar toch staan ze niet vaak op ons menu. Bovendien bevatten ze veel proteïnen, vitamine B, vezels, magnesium … Magnesium is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, B12 voor de aanmaak van de signaalstoffen, vezels zijn belangrijk voor onze darmflora (die in verbinding staat met onze hersenen) …
 

  • Chocolade

Niet te snel juichen, want het gaat hier om pure chocolade. Kies voor chocolade vanaf 75 à 80 % en voor een product dat zo weinig mogelijk ingrediënten bevat. Het eerste (en dus ook het voornaamste) ingrediënt mag zeker niet suiker zijn. Melkchocolade valt dus af. De flavanoïden in de zwarte chocolade stimuleren de bloedcirculatie in je hersenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een positief effect heeft op ons geheugen. Mooie surplus: chocolade heeft een positieve invloed op je humeur, door L-tryptofaan. Magnesium helpt dan weer tegen vermoeidheid, en theobromine heeft een opwekkend effect.
Opgelet: dit is geen vrijgeleide om à volonté chocolade te eten, want overdaad schaadt …

 

  • Vis, schaal- en schelpdieren

Vette vis (zalm, haring, makreel …) bevat veel omega 3-vetzuren. Deze zijn belangrijk voor ons geheugen en om te leren. Mensen die regelmatig vis eten, hebben meer grijze materie in de hersenen. En daar zitten veel neuronen, die instaan voor ons geheugen en voor het maken van beslissingen.
Nog specifieker: forel bevat veel DHA, een speciale vorm van omega 3 die hersencellen in leven houdt.
Zeevruchten (mosselen, garnalen, kreeft …) bevatten dan weer magnesium en zink, die de aanmaak van hersencellen bevorderen.

 

  • Rode, zwarte en blauwe bessen en aardbeien

Uit onderzoek blijkt dat bessen en aardbeien geheugenverlies en verouderingsverschijnselen van de hersenen tegengaan. Dit komt vooral door antioxidanten, die de hersencellen beschermen. Bessen zorgen er ook voor dat de neuronen in onze hersenen optimaal met elkaar communiceren, waardoor we cognitief en motorisch beter functioneren.
 

  • Walnoten

Noten zijn gezond, dat weet iedereen. Ze bevatten ook wel veel (gezonde) vetten – die ook gezond zijn voor het geheugen - dus je moet ze met mate eten. Maar wist je dat er een noot uitspringt op het vlak van brainfood? Dan is het nog net toevallig de noot die de vorm heeft van hersenen: walnoten beschermen de bloedvaten, voorkomen verkalking, versterken je reactievermogen en je motoriek, geven je energie … Ze zitten boordevol vitamines B en E, mineralen (fosfor, natrium, kalium, calcium …), onverzadigde vetten, antioxidanten … Een handvol walnoten per dag en je kan er dus weer even tegenaan!

 

Nog een extra tip: ook kauwen heeft een positief effect op onze hersenen. Onderzoek toont aan dat voldoende kauwen de doorbloeding in de hersenen stimuleert, wat positief is voor je geheugen en je concentratievermogen.