Overslaan en naar de inhoud gaan
Bewegen is niet gelijk aan sporten

Bewegen is niet gelijk aan sporten

Bewegen is niet gelijk aan sporten

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Vlaming nog steeds te weinig beweegt. Daarom is er nu ook een bewegingsdriehoek, naast de voedingsdriehoek, die richtlijnen en tips rond beweging geeft. Hierin wordt het belang van minder zitten en meer bewegen onderstreept.
 

Verschillende graden van beweging

De verschillende bewegingsopties zoals traplopen, wandelen, lopen en dergelijke zijn onderverdeeld in drie verschillende graden.

  • Beweging met een lage intensiteit: je hartslag gaat niet omhoog en je transpireert niet of weinig. Bijvoorbeeld de trap nemen, wandelen, rechtstaand werken, stofzuigen …
  • Beweging met een matige intensiteit: je hartslag stijgt, je transpireert lichtjes en ademt sneller, maar kan nog gewoon een gesprek voeren. Bijvoorbeeld tuinieren, met de fiets rijden, met de hond wandelen …
  • Beweging met een hoge intensiteit: je hart klopt snel, je transpireert, je ademt veel sneller en kan niet meer gewoon praten. Bijvoorbeeld: fitnessen, joggen, touwtje springen …


Hoeveel beweging heeft een volwassene nodig?

Het is niet altijd duidelijk hoeveel je per dag of per week moet bewegen. Per intensiteit is er een aanbeveling. Beweging met lichte intensiteit plan je best zoveel mogelijk in gedurende de dag. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift.

De aanbeveling voor beweging met een matige intensiteit is 150 minuten per week. Hier kom je bijvoorbeeld aan door 2 dagen per week een half uur te fietsen, elke weekdag een kwartier te wandelen en elke zaterdag een half uur te tuinieren.

Beweging met een hoge intensiteit (of sporten) wordt 75 minuten per week aanbevolen. Je kan bijvoorbeeld een half uur per week fitnessen en 2 dagen per week 25 minuten joggen. 

Je kan de intensiteiten ook combineren: als je matige en hoge intensiteit combineert, ligt de aanbeveling op 150 minuten per week.


Ongezond vervangen door gezond op het werk

Met een zittend beroep is het moeilijk om beweging in te plannen tijdens het werk. Maar dit mag geen excuus zijn om niet te bewegen. Je kan kleine dingen aanpassen, zodat beweging toch meer op de voorgrond komt:

  • Vervang een overleg met een collega eens door een rechtstaande meeting.
  • Print een document eens op de printer van een andere verdieping zodat je de trap kan nemen.
  • Gebruik een glas in plaats van een drinkbus, zodat je meer moet rechtstaan om bij te vullen.
  • Sta om de 30 minuten even recht.
  • Heb je een vraag voor een collega? Stap er even naartoe, in plaats van te bellen of te mailen.
  • Neem zoveel mogelijk de fiets naar het werk in plaats van de auto.
  • Parkeer de auto iets verder zodat je nog een eindje moet stappen.

 

Meer informatie over de bewegingsdriehoek vind je op de site van Gezond Leven.