Overslaan en naar de inhoud gaan
Klinken

Alcohol

Maandag twee glaasjes wijn bij het eten, dinsdagavond drie pintjes op café en woensdag een aperitief in de zon. 3 dagen, en er zijn al zes glazen alcohol geconsumeerd. Vaak heb je geen besef van hoeveel alcohol je op een week drinkt. Deze bewustwording is een essentieel aspect. Alcohol brengt tenslotte geen noodzakelijke voedingsstoffen aan.


Energieaanbreng

Alcohol brengt ‘lege calorieën’ aan. Buiten calorieën levert het geen nuttige of noodzakelijke voedingsstoffen voor ons lichaam.

1 gram alcohol levert 7 kilocalorieën (kcal). Dit is veel als je weet dat 1 gram suiker 4 kcal levert en 1 gram vetten 9 kcal.
 

Een glaasje drinken levert gemiddeld 70 tot 100 kcal, wat overeenkomt met een snede brood. Is het drankje zoeter, dan brengt het meestal nog wat extra kcal aan. Daarnaast wakkert het de eetlust aan,  waardoor je al snel grijpt naar een hartig hapje, chips of zoutjes.

Alcohol wordt niet gezien als dorstlesser, integendeel. Het zorgt er juist voor dat je meer vocht gaat verliezen waardoor je jezelf uitdroogt. Kies dus zeker niet voor alcohol wanneer je dorst hebt.


Nadelen van alcohol

  • Verhoogt het risico op aantasting van de lever en pancreas, waardoor op termijn pancreas-en leveraandoeningen kunnen voorkomen.
  • Op lange termijn verhoogt het risico op hartziektes en kanker.
  • Alcohol geeft een verhoogd risico op een verslavingsdrang. Door een regelmatig gebruik van alcohol, verhoogt de kans hierop.
  • Verhoogde kans op een ongeval door een verminderd reactie- en coördinatievermogen, mindere alertheid en het moeilijker kunnen inschatten van situaties.


Hoeveel alcohol mag ik drinken?

De Hoge Gezondheidsraad geef volgende aanbevelingen aan:

  • Beperk alcoholgebruik, want alcoholconsumptie heeft altijd een impact op de gezondheid.
  • Drink geen alcohol voor de leeftijd van 18 jaar.
  • Drink niet meer dan 10 standaardalcoholeenheden* per week, te verdelen over verschillende dagen.
  • Las verschillende alcoholvrije dagen per week in.
  • Vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven, wordt aangeraden om geen alcoholische dranken te drinken.

Wist je dat een glaasje cava heel wat minder calorieën aanbrengt dan een cocktail? Dit is te wijten aan de hoeveelheid, het alcoholpercentage en de toevoeging van fris/fruitdranken die weer extra suiker bevatten. Daarnaast bevat een zwaar bier ook meer calorieën in vergelijking met een standaard bier.
 

Af en toe een glaasje drinken kan geen kwaad, maar hou zeker rekening met bovenstaande aanbevelingen. Drink alcohol met mate, en wees je bewust van de calorieën als je wenst af te vallen.
 

* Een ‘standaardalcoholeenheid’ stemt overeen met 12,7 milliliter zuivere alcohol, dus 10 gram alcohol.
  Voorbeeld standaardalcoholeendheid: een glas bier (5 %) van 25 centiliter, een glas wijn (12 %) van 10 centiliter, een glas aperitief (25 %) van 5
  centiliter en een glas sterke drank (35 %) van 3,5 centiliter.