Overslaan en naar de inhoud gaan
hummus

13 mei: Hummusdag

Hummus is een populair gerecht uit de Midden-Oosterse keuken. In de meest eenvoudige vorm is het een puree van kikkererwten, tahin (sesampasta), citroensap en look. Maar het kan op 101 manieren worden aangepast en gebruikt als dip, beleg, bijgerecht of wat dan ook.

 

De voordelen van hummus

In de 1ste plaats is het erg lekker, maar het heeft ook het voordeel dat het meteen iets van peulvruchten en zaden toevoegt aan de voeding. Dit zijn 2 van de 5 pijlers om beter te eten.

Het kan ook gebruikt worden als broodbeleg, als gezonder alternatief voor bewerkte vleeswaren.

Het is erg eenvoudig zelf te maken en kan zo nog gezonder zijn dan de varianten uit de supermarkt.

 

5 recepten
 

1. De 'het moet gewoon vlug gaan' hummus:

Ingrediënten:

  • 1 klein blik kikkererwten (200 g)
  • Sap van een halve citroen (1,5 eetlepels)
  • 2 tenen look
  • 3 eetlepels tahin

Bereidingswijze:

Voeg alles samen en mix tot de hummus glad is.

Indien nodig kan je water (of het vocht van de kikkererwten vocht) toevoegen om de gewenste structuur te verkrijgen.

Aanvulling:

De verhoudingen in dit recept zijn erg los te gebruiken en naar smaak aan te passen. Als extra smaakmakers kan je komijn of zout toevoegen aan de bereiding. Je kan dit eventueel afwerken met paprikapoeder en olijfolie.

 

2. Zijdezachte hummus

Ingrediënten:

  • 200 g gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel zuiveringszout (baking soda of natriumcarbonaat)
  • 3 tenen look
  • Sap van een halve citroen
  • 1/2 theelepel zout
  • 30 g tahin (2 eetlepels), meer naar smaak

Ter afwerking: olijfolie, gerookt paprikapoeder (of andere kruiden naar keuze)

Bereidingswijze:

  • Week de kikkererwten 12 tot 24 uur in ruim water. Dit water mag je nadien weg gieten.
  • Doe de kikkererwten in een pot en voeg water toe totdat ze 2 cm onder staan. Voeg look en zuiveringszout toe, kook tot de kikkererwten zacht zijn (20 - 60 minuten).
  • Neem de gekookte look apart, verwijder de velletjes van de kikkererwten. Houd enkele kikkererwten apart ter garnering.
  • Pureer de kikkererwten samen met de look, het citroensap en het zout.
  • Voeg de tahin toe, mix tot de gewenste consistentie bereikt is (naar smaak aan te passen door water of extra tahin toe te voegen).
  • Serveer met olijfolie, hele kikkererwten en kruiden.

 

3. Groene kruiden hummus

 Voeg tijdens het mixen volgende zaken toe aan het basisrecept (nummer 1):

  • Een hand verse peterselie
  • Een hand verse koriander
  • Een hand verse basilicum

 

4. Hummus met geroosterde groenten

  • Besprenkel groenten naar keuze (paprika, wortel, bloemkool, pompoen …) met olie en rooster in de oven (20 – 40 minuten op 200° C)
  • Mix mee in de bereiding van de hummus (recept nummer 1).

 

5. Desserthummus

Ingrediënten:

  • 200 g kikkererwten uit blik (of geweekt en gekookt), ontveld indien je een zachter resultaat wil
  • 5 el pindakaas (liefst zonder toevoeging)
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel melk (eventueel meer)

Bereiding:

  • Mix alles, voeg eventueel melk toe om de gewenste consistentie te bereiken.
  • Serveer als dip voor fruit, groenten of koekjes.