Overslaan en naar de inhoud gaan
Voeding en stemming

Hoe voeding je gemoed beïnvloedt

Voeding speelt niet alleen een cruciale rol voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor ons mentaal welzijn. We zijn ons vaak niet bewust hoe sterk het verband is tussen wat we eten en hoe we ons voelen. We leggen je uit hoe de relatie tussen voeding en mentale gezondheid werkt en hoe je je stemming kan verbeteren door gezond te eten.

Chemische processen
Ons voedingspatroon heeft een directe invloed op de chemische processen in onze hersenen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, antioxidanten, vitaminen en mineralen kunnen neurotransmitters beïnvloeden, zoals serotonine en dopamine, die onze stemming reguleren. Aan de andere kant kunnen voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte, transvetten en bewerkte ingrediënten ontstekingen veroorzaken en onze stemming negatief beïnvloeden.
 

Voedingsmiddelen voor een betere stemming

  1. Omega-3 vetzuren: vette vis zoals zalm, makreel en sardines zijn uitstekende bronnen van omega-3-vetzuren, die helpen bij het reguleren van stemming en angst.

  2. Volle granen: volkoren granen zoals haver, quinoa en bruine rijst bevatten vezels die langzaam worden verteerd, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en stemmingswisselingen worden geminimaliseerd.

  3. Bladgroenten: groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat helpt bij het onder controle houden van stress en angst.

  4. Fruit en bessen: bessen (bijvoorbeeld bosbessen en aardbeien) zijn rijk antioxidanten en kunnen ontstekingen verminderen, wat gunstig is voor de stemming. Ook bevatten ze natuurlijke suikers die een milde energieboost kunnen geven.

  5. Noten en zaden: amandelen, walnoten en lijnzaad zijn goede bronnen van gezonde vetten, magnesium en andere voedingsstoffen die de stemming kunnen verbeteren.
     

Tips 

  1. Zorg voor evenwichtige maaltijden die eiwitten, gezonde vetten, complexe koolhydraten en veel groenten bevatten. Dit helpt om bloedsuikerspiegels stabiel te houden en energie gedurende de dag te behouden.

  2. Drink voldoende water. Onvoldoende hydrateren kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid.

  3. Probeer bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en transvetten te vermijden, omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op de stemming en energieniveaus.

  4. Leer luisteren naar de signalen van je lichaam en eet alleen wanneer je echt honger hebt. Overeten kan leiden tot een zwaar gevoel en schuldgevoelens, wat de stemming kan beïnvloeden.

  5. Neem de tijd om van je maaltijden te genieten en eet langzaam. Dit kan helpen om stress te verminderen en bewuster te eten.

Vragen over gezonde voeding?

Onze diëtisten helpen je op maat!

Meer info