Onze work-life balans is uit evenwicht, maar dat heeft niet zozeer met het werk te maken

21 december 2017

Onze work-life balans is uit evenwicht, maar dat heeft niet zozeer met het werk te maken

21 december 2017

Onlangs peilde vrouwenvereniging VIVA-SVV naar onze balans tussen werk en privé-leven. De resultaten zijn verrassend: het verstoorde evenwicht in ons leven heeft niet rechtstreeks te maken met onze job of de files. We zijn niet ongelukkig met onze job. En toch raken we niet in balans. De combinatie werk, verplaatsing en huishouden maakt dat mensen te weinig tijd hebben voor de dingen die ze graag doen.

 

Het grootste deel van de dag aan het werk

11,3 % werkt minder dan 28 uur per week. 43,5 % van de werkende mens besteedt tussen 29 en 38 uur per week aan zijn of haar job. 45,1 % van de ondervraagden werkt zelfs meer dan 38 uur per week. Zelfstandigen en leidinggevenden doen opvallend meer uren dan bedienden of arbeiders. Daarbovenop spenderen we zo’n 12 uur per week aan ons dagdagelijkse huishouden. Rest er nog gemiddeld 1 uur per dag voor ‘vrije tijd’. Al haalt lang niet iedereen dat gemiddelde. Sommige mensen moeten het met nog minder ‘me-time’ doen. Mannen hebben wel meer tijd over voor leuke dingen dan vrouwen.

 

4 op 10 voor uitgerust opstaan

Dat heeft allemaal ook een invloed op onze slaap. ‘Uitgerust opstaan’ scoort gemiddeld 4 op 10. Dat betekent dat heel wat werkende mensen al moe aan hun werkdag beginnen.

Er is een significant verschil tussen het aantal uren dat mannen en vrouwen werken: mannen werken vaker voltijds of meer dan voltijds, vrouwen werken vaker deeltijds.

Hoe hoger geschoold, hoe meer uren mensen doen, hoe meer werk mensen mee naar huis nemen. Toch halen diezelfde mensen meer voldoening en energie uit hun werk, kunnen hun werktijd flexibeler bepalen en voelen zich lichamelijk gezonder.

Alleenstaanden hebben meer het gevoel dat hun werk te zwaar wordt in vergelijking met koppels. Kinderen brengen meer werk mee, waardoor er minder tijd overschiet voor leuke dingen voor zichzelf.

Of we ons psychisch gezond voelen? Met een gemiddelde score van 5.98 op 10 zijn we net niet gebuisd.

 

Tevreden over werk

Onze work-life balans is uit evenwicht, maar dat heeft niet zozeer met het werk te maken. Mensen zijn best tevreden met hun werk. De collega’s krijgen 7,44 op 10. We hebben fijne collega’s dus. Mensen met kinderen halen meer voldoening en energie uit hun werk dan mensen zonder kinderen. Ze hebben ook een betere verstandhouding met collega’s en leidinggevenden. Hoe ouder je wordt, hoe minder je gemotiveerd bent op het werk. Misschien omdat dan het gewoonte-beestje opduikt?

Werk motiveert en is geen al te zware bron van stress, maar vraagt wel veel energie en tijd. Huishoudelijke taken blijven daardoor liggen en er schiet weinig tijd over voor vrije tijd.

 

Elke dag gemiddeld 69 minuten verspild aan woon-werkverkeer

We besteden gemiddeld 69 minuten aan woon-werkverkeer. Sommigen zijn een half uurtje onderweg van en naar het werk, maar heel wat mensen besteden veel meer tijd aan hun verplaatsing. Opvallend: woonwerkverkeer had geen enkele invloed op eender welke vraag in ons onderzoek. We zijn met z’n allen langer onderweg, maar toch berusten we daar blijkbaar in.

 

Schakel een hulplijn in

Is jouw balans verstoord? Dan kan een gesprek met een vriend, een coach of een psycholoog helpen. Zoek iemand die je een spiegel kan voorhouden en samen met jou zoekt naar manieren om het evenwicht te herstellen.