Maak van de noot een deugd

14 maart 2018

Maak van de noot een deugd

14 maart 2018

De Voedingsdriehoek raadt aan om dagelijks een handvol noten te eten, maar de meeste mensen doen dat niet. Nog steeds wordt er gedacht dat je van noten dik wordt. Dit is onterecht! Maar welke noten eet je best, hoeveel en waarom?

Een bron van … heel wat!

Het is een feit dat noten grotendeels bestaan uit vetten. Maar dan wel de goede variant: onverzadigde vetten. Noten (en zaden) verlagen het LDL-cholesterol en verkleinen zo onder andere het risico op bepaalde ziekten. Daar stopt het niet bij: ze zijn ook goed voor je huid, hersenen en de balans van onze hormonen. Nog een pluspunt is dat ze je een verzadigd gevoel geven. Ideaal als snack dus. Verder bevatten noten nog nuttige voedingsstoffen zoals antioxidanten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen (zoals magnesium, calcium, vitamine E, kalium, zink …). Natuurlijk moet je nu niet de hele dag door noten gaan eten, want teveel is nooit goed. Daarom is een handvol per dag voldoende. Dit komt neer op ongeveer 20 gram.

Welke wel, welke niet?

Noten zijn op hun best in hun pure vorm, dus zonder zout, suiker, of wat dan ook. Gebrande en geroosterde noten zijn ook zeker oké, net als notenpasta’s zonder toegevoegde suiker. Net als bij alle voeding is ook hier variatie belangrijk: hazelnoten, kastanjes, pecannoten, cashewnoten, paranoten, pinda’s (amandelen, pistachenoten … Je kan ze toevoegen aan je ontbijt (in yoghurt of ontbijtgranen), ze fijnhakken en in een salade of pasta gebruiken of meenemen als tussendoortje …

Het is geen verrassing dat aperitiefnootjes of M&M’s niet echt gezond zijn, ondanks het feit dat er noten inzitten. Hetzelfde geldt voor chocopasta met noten.

Leuk weetje: pinda’s zijn natuurkundig gezien eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Maar door hun grote gelijkenis met andere noten, worden ze uit voedingsstandpunt wel zo genoemd.

Maak je eigen notenpasta 

Wat heb je nodig?

  • 250 gram noten naar keuze
  • een plastic of glazen pot
  • Olie naar keuze (om je notenpasta iets minder dik te maken)

 

Hoe maak je het?

Doe de noten in de blender en mixen maar! Het is normaal dat de noten er in het begin korrelig uitzien en geen geheel vormen. Na een paar minuten komt de olie vrij, waardoor je een pasta krijgt. Stop af en toe om de restjes die aan de kanten blijven hangen er terug onder te mengen met een lepel. Vind je de pasta iets té smeuïg? Voeg dan een extra scheutje olie toe.

Wil je er een extra dimensie aan geven? Kaneel, stukjes dadel, rozijnen of een scheutje honing geven extra smaak. Heb je graag een pasta met een crunch? Voeg er achteraf dan wat gehakte noten aan toe.