Eetbare bloemen

1 augustus 2018

Eetbare bloemen

1 augustus 2018

Bloemen hebben niet alleen mooie kleuren en een aangename geur, sommige soorten zijn daarbovenop ook nog lekker. Natuurlijk kan je niet elke bloem eten, net zoals bij paddenstoelen. Welke zijn eetbaar en waar moet je op letten?

Plukken of kopen?
Tegenwoordig vind je verschillende eetbare bloemen in biologische winkels of bij de groenteboer. Daarnaast kan je zelf ook kweken. Zo ben je zeker dat ze onbespoten zijn. Want dat is ook belangrijk als je zelf bloemen gaat plukken: pluk ze niet op plaatsen waar veel vervuiling is (zoals in de berm van de autostrade of langs drukke wegen) en waar geen pesticiden e.d. gespoten worden. Ben je niet zeker of een bepaalde bloem wel eetbaar is? Neem het zekere voor het onzekere, en laat ze in dat geval staan.

Wanneer plukken en hoe bewaren?
Je plukt bloemen best ’s morgens. Dan bevatten ze veel vocht en zullen ze minder snel slap gaan hangen. Kies er jonge bloemen uit (net uit of half in de knop), want oudere bloemen kunnen een bittere smaak hebben. Je gebruikt de bloemen best zo snel mogelijk na het plukken, maar je kan ze ook bewaren in een plastic zakje met een paar druppels water (liefst in de koelkast). Dit bevordert de luchtvochtigheid, waardoor ze langer houdbaar blijven.

Heb je hooikoorts, astma … ?
Als je gevoelig bent aan allergieën, ben je best zo voorzichtig mogelijk zijn met het eten van bloemen. De kans is dan groter dat je een ongewenste reactie vertoont.

Sommige bloemen zijn giftig, dus alles begint bij weten welke bloemen je mag eten. Een overzichtje van enkele populaire eetbare soorten:

  • Komkommerkruid (Borago officinalis):

shutterstock_284328392

Smaakt – zoals de naam doet vermoeden – naar komkommer. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. Lekker in een salade, hutspot of in soep.

  • Salie (Salvia officinalis):

shutterstock_152362160

Salie is bekend als kruid, maar wist je dat ook de blauwe bloemen eetbaar zijn? Salie wordt meestal (in beperkte mate, door de overheersende smaak) gebruikt in vlees- en visgerechten.

  • Oost-Indische kers (Tropaeolum majus):

shutterstock_712461721

De smaak kan vergeleken worden met die van radijs: pittig, maar toch aangenaam. De zaden, bladeren en de bloemen kunnen gebruikt worden in salades of als garnering.

  • Goudsbloem (Calendula officinalis):

shutterstock_554212372

Is niet echt een smaakmaker, maar de blaadjes geven wel een vrolijke kleur aan je slaatje, rijstgerecht of soepen en sauzen.

  • Daglelie (Hemerocallis):

shutterstock_456352717

Zoals je kan afleiden uit de naam, bloeit deze bloem slechts 1 dag. De hoeveelheid bloemen per plant zorgt ervoor dat je zeker genoeg bloemen hebt voor een gerechtje. De zoete smaak en de specifieke structuur van de bloem maakt het één van de populairste eetbare bloemen. Past dan ook perfect in salades of in soep.

Zijn verder ook nog eetbaar: bergamotplant (in desserts of salades), sleutelbloem (dit is een beschermde bloem en mag dus niet zomaar geplukt worden, bovendien is het niet geschikt als je zwanger bent of bloedverdunners neemt), paardenbloem (in je omelet of rijst).
Daarnaast zijn er ook verschillende groenten en kruiden waarvan de bloemen eetbaar zijn: courgette, pompoen, radijs, rucola, tuinbonen, bieslook, rozemarijn …