Aubergine

1 augustus 2018

Aubergine

1 augustus 2018

Aubergine is een echte zomergroente. De plant komt oorspronkelijk uit Myanmar en werd daarna geleidelijk geïntroduceerd in de hele wereld. Wij kennen hem vooral als een paarse ovaalvormige vrucht, maar er bestaan ook gele en witte aubergines, in allerlei vormen. Wij verzamelden wat weetjes over deze kleurrijke groente.

  • De oorspronkelijke benaming komt uit het Sanskriet: Vatinganah, wat zoveel betekent als ‘plant die helpt tegen winderigheid’. Daaruit ontstonden al-badhinjan (Arabisch), albergina (Spaans) en aubergine (Frans en Nederlands).
  • De aubergine wordt ook weleens eierplant (van het Engelse eggplant) genoemd. Vroeger kwam de benaming dolappel ook voor. Dit komt van de Italiaanse naam melanzana. In onze contreien werd dit begrepen als mala insana, wat gekke appel betekent.
  • Aubergine bevat solanine, een stof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Daarom mag je de aubergine nooit rauw eten. Door verhitting wordt het solaninegehalte lager, waardoor het risico kleiner is.
  • Hoe weet je of een aubergine rijp is? De schil moet mooi glanzen, en de kroonbladeren zijn frisgroen. Druk met je vinger lichtjes op de vrucht. Geeft hij een beetje mee? Dan kan je hem zonder problemen opeten (weliswaar na hem gekookt of gebakken te hebben) .
  • Je hoeft een aubergine niet te schillen. De meeste smaak zit namelijk in de schil.
  • Aubergine kan je enkel invriezen nadat je het gekookt of gebakken hebt.
  • Aubergine bewaar je best niet in de koelkast. Een koele, donkere plaats is beter geschikt. In goede omstandigheden is de aubergine tot een week houdbaar.
  • De smaak van aubergine is bitter tot neutraal. Dit maakt dat hij makkelijk combineerbaar is met de meeste kruiden, groenten en vlees. Een auberginespies, gevulde aubergine, een Mediterraanse overschotel … ? Op www.lekkernormaal.be vind je heel wat recepten met aubergine.